Děti

Nic ho nebaví, pořád jen hraje na počítači

Tuto větu používají skoro všichni rodiče puberťáků, jenže málokomu se s tím podaří něco udělat. Často se stává, že tyto spory kazí vztahy v rodině, a v některých případech kromě urážek pak začnou létat i facky. V tomto článku se můžete dočíst několik tipů, jak vašeho puberťáka odtrhnout o počítače a možná ho i přimět k tomu, aby se více věnoval škole.

děti

Přátelský přístup

Možná se Vám občas povede vašemu dítěti počítač zakázat, zabavit mobil, nebo ho jinak potrestat, dokud si nezlepší známky. Také tím často dosáhnete svého, protože za chvíli vaše dítko začne nosit domů místo čtyřek dvojky, ale zároveň s Váni přestane mluvit a bude na vás naštvané. Jakmile mu počítač zase povolíte, vše se vrátí zpět.

Někdy je lepší formu příkazů a zákazů vyměnit za pár otázek. Každé dítě chce a potřebuje pochopení a respekt. Zkusili jste se vaší ratolesti někdy zeptat, o čem ta hra vlastně je? Možná jen to, že si ho poslechnete, mu ukáže, že o něj máte opravdu zájem a nechcete mu všechno jen zakazovat. Zkuste ho pochopit.

dva kluci

Motivace

Abychom něco dělali dobrovolně a rádi, potřebujeme k tomu motivaci. Tak to má každý. Samozřejmě, že můžeme fungovat pomocí odměn a trestů, je to velmi jednoduché. Uděláš to, budeš moct hodinu hrát, neuděláš to, nebude nic, a ještě půjdeš venčit psa. Tímto přístupem si ale přátelství a přirozený respekt nezískáte. Dětem je potřeba se věnovat a hledat s nimi důvody, proč by některé věci měly nebo neměly dělat. Pokud už jim něco zakazujeme, musíme jim vždycky říct proč. Možná to nepochopí, a přesto zákaz poruší. Občas lepší, než je potrestat, je nechat je nést důsledky. Samozřejmě je potřeba jim pomoct, ale zaručeně si to lépe zapamatují.

Krásný je příklad, kdy si děti hrají s balónem před domem vedle záhonku paní sousedky. Řeknete dětem, ať si jdou hrát kousek vedle. Děti neposlechnou a za chvíli už se balón válí mezi sousedčinými tulipány. V tomto případě je mnohem lepší než na dítě začít křičet, jít společně s dítětem za sousedkou a omluvit se, popřípadě nabídnout náhradu.

Stejně tak to je i s počítačem a školou. Pokuste se dítěti vysvětlit, proč je potřeba mít dobré známky a do školy se připravovat. Povídejte si s ním a nabídněte mu pomoc. Zeptejte se ho, čím by chtěl být, co ho baví a zkuste společně vymyslet, co je potřeba k tomu, aby toho šlo dosáhnout. Dělejte kompromisy, a hlavně spolu komunikujte.