Domácnost

Co všechno lze připravit z jednoho balení kvasnic?

Už naše babičky věděly, že bez kvalitního pekařského droždí nejde upéct dobrý koláč. V každé domácnosti se udržoval kvásek, ze kterého se pekl především chleba. Proto byly kvasnice pro hospodyňky nepostradatelné. V současné době nabídka pekáren, ve kterých se denně pečou kvalitní bochníky chleba, snad ze všech druhů mouky a buchty či koláče, s rozmanitými ovocnými náplněmi, nahrazuje domácí pečení.

pexels-photo-769289

Čerstvé pečivo bývá na pultech prodejen od ranních hodin do večera. A tak se potřeba pekařského droždí v domácnostech pomalu vytrácí. Občas ho hospodyňky použijí na kynuté těsto, ze kterého mohou upéct chutné domácí buchty. Kvasnice se ale dají použít i na další chutná a zdravá jídla, která si zamiluje celá rodina.

rodina v kuchyni

Kvasnicová pomazánka – je nesmírně zdravá pochutina, kterou lze rychle připravit. Ať už k snídani či večeři pro celou rodinu. Do osmahnuté cibulky na stolním oleji přidáme do kastrůlku rozdrobenou kostku droždí. Rozpustíme a za stálého míchání do ní rozklepneme čtyři vajíčka. Osolíme, opepříme, necháme vychladnout a mažeme na krajíčky čerstvého chleba. Pro zpestření chutě dozdobíme rajčatovým kečupem.

Kvasnicová polévka – je díky velkému obsahu vitamínu B vhodná především pro rodinu s dětmi. Je nejen chutná, ale i zdravá. A její příprava netrvá déle než třicet minut. Ve větším hrnci přepustíme máslo, na kterém orestujeme mrkev, nakrájenou na kolečka. Přidáme cibuli, petrželku, zalijeme vývarem a dvacet minut povaříme. Vmícháme rozdrobené kvasnice, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme. Znovu přivedeme do varu a pomocí struhadla do polévky zavaříme noky z vajíčka a mouky. Po pěti minutách můžeme podávat.

Kvasnicové karbanátky – jsou v našich domácnostech oblíbené pro svoji pikantní příchuť a množstvím hodnotných živin. Tepelně připravené droždí je možné vmíchat do obilninových, houbových nebo zeleninových karbanátků. Přidat je můžeme i do nákypových hmot, určených k zapékání.